Οι  μύθοι της ελληνικής γης


Η καταγωγή του ελαιόδεντρου χάνεται στα βάθη των αιώνων,στους θρύλους και στις παραδόσεις των λαών γύρο από την Μεσόγειο.Σύμφωνα με την μυθολογία το ιερό αυτό δέντρο ήταν δώρο της θεάς Αθηνάς κατά την διάρκεια φιλονικίας της με τον Ποσειδώνα. Προς τιμής της έδωσαν το όνομα της στην νεόκτιστη πόλη της Αθήνας. Στο βράχο της Ακρόπολης υπάρχει ακόμα και σήμερα ένα ελαιόδεντρο θυμίζοντας τον θρύλο.


Ιπποκράτης: "Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας."


Ο καρπός της ελιάς, η ελιά και ο «χρυσός» χυμός του, το ελαιόλαδο, αποτελούν δύο απ' τις καλύτερες τροφές που μπορεί να τρώει ο άνθρωπος. Περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνη Α, Ε, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, χαλκό, φώσφορο, κάλλιο, νάτριο, διάφορες πολυφαινόλες και πολλά ακόμη ιχνοστοιχεία. Το ελαιόλαδο παρουσιάζει αντιγηραντική και θεραπευτική δράση σε πολλών ειδών ασθένειες.
Μεγέθη επιτραπέζιας ελιάςΤο μέγεθος του καρπού της ελιάς εκτός από τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία του δέντρου, το μέγεθος της παραγωγής, τις καλλιεργητικές συνήθειες, τις καιρικές συνθήκες κ.ά.

Για το λόγο αυτό έχουν καθιερωθεί παγκόσμια πρότυπα μεγέθους βρώσιμων ελιών με βάση τον αριθμό των τεμαχίων (καρπών της ελιάς) που περιέχονται σε 1 kg προϊόντος. Τα διάφορα μεγέθη της ελιάς παρατίθενται δείτε εδώ ενώ πιο κάτω μπορείτε να κάνετε συγκρίσεις με πραγματικές εικόνες (δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία) από διάφορα μεγέθη ελιών.